BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Türkiye’nin gurur duyulan projeleri BARÜ’de tanıtıldı

Yayın Tarihi : 03/11/2023
Bartın Üniversitesi (BARÜ) 6. Ar-Ge Proje Pazarının ikinci gününde ROKETSAN, ASELSAN ve TÜRKSAT’tan konuşmacılar seminer verdi.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) 6. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinin ikinci gününde de önemli isimler katılımcılarla bir araya geldi.  İlk semineri ROKETSAN Kurumsal İletişim ve Tanıtım Lideri Şükrü Erinç Özer bilgiler verdi. ROKETSAN’ın Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerine değinerek yerli ve milli üretimleri konusuna bilgiler veren Özer, sunumunda “Hisar”, “Sungur”, “ALKA“, “ATMACA”, “Akya Ağır Torpido”, “CİRİT”, “UMTAS”, “OMTAŞ” gibi füze sistemlerine ilişkin tanıtımlar yaptı.

“Dünyanın en hızlı seyir füzesini geliştirdik”

Ayrıca, ROKETSAN’ın son projesi yeni nesil seyir füzesi “ÇAKIR” en kısa sürede geliştirilmiş seyir füzesi olarak Guinness Rekorlar Kitabına girebileceğini de açıklayan Özer, İHA’lar için ürettikleri yakıtı ve motoru olmayan mini akıllı mühimmat (MAM) ailesini anlattı.

Özer, “İHA’ların operasyon süresini uzun hale getirip maliyeti düşürebilen bu güdümlü mühimmatlarda dünyadaki ilk 5 ülkeden biri hale geldik. Bu ürün en çok ülkeye ihraç ettiğimiz ürün. Sınır ötesi operasyonlarda kullanıldı. Bu ürünün henüz dünyada muadili yok” dedi.

“Yerli ve milli teknolojiler geliştiriyoruz”

ASELSAN’dan Baş Mühendis İsmail Yiğit Coşar ise “Geleceğin Teknolojileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Üniversitelerle yapılan iş birlikteliklerinin önemine değinen Coşar, “Cumhurbaşkanlığımızın ve Savunma Sanayi Başkanlığımızın önderliğinde teknolojilerimizi dünyaya açmanın hedefindeyiz. Bu idealde üniversitelerle iş birliği içinde olmamız yerli ve milli yeni teknolojileri ülkemize kazandırmamız oldukça önemli. Öngörülü olmalı, tarlaya ürün eker gibi planlı şekilde ihtiyaçlarımızı analiz edip gençlerimizi o alana yönlendirmeliyiz. Ülke olarak tükettiklerimizle değil, ürettiklerimizle söz sahibi olacağız” diye konuştu.

“Bilgi sızıntısının imkânsız olduğu bir proje geliştiriyoruz”

Teknik sunumun son oturumunda ise TÜRKSAT BT Yazılım Geliştirme Uzmanı Enis Sarıkaya TÜRKSAT’ın uydu, kablo, bilişim ve insan kaynakları alanlarında yürüttüğü faaliyetlerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Sarıkaya sunumunda, uydu haberleşmesi sistemlerinde yerli ve milli ürünleri artırmak hedefiyle yapılan çalışmaları aktararak “Dünyada tek olacak kendi uydu, kendi model ve kendi ağ yapımızla dışarıya bilgi sızması imkânsız olan ‘Star Topolojisi’ adında bir proje geliştiriyoruz. Çeşitli testleri tamamlanınca seri üretime geçeceğiz. Dünyadaki ürünlerle rekabet edebilecek düzeyde olmalı ve pazarlamalıyız. Bunu ancak üniversite öğrencileriyle birlik içinde onları uydu ve uzay teknolojileri alanında nitelikli insan kaynağı olarak yetiştirerek başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminer, soru ve cevapların alınmasının ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.


SON Haberler

  • BARÜ’de kolesterol seviyesini düşürücü yeni formüller geliştirilecek

  • BARÜ, yeni veri merkeziyle daha güçlü

  • BARÜ öğrencileri görme engelliler için ‘kitaplara ses’ oldu

  • BARÜ’nün projesiyle yeni nesil teknolojilerle DHFR enzimi üretilecek

  • BARÜ’lü öğrenciler ‘Sessiz Yürüyüş’ ile insan hakları ihlallerine tepki gösterdi

  • BARÜ, Erasmus programları ile uluslararasılaşma hamlelerine devam ediyor

  • BARÜ Asya’nın en iyileri arasında yerini aldı

  • BARÜ’de mühendislik programları için akreditasyon saha ziyaretleri tamamlandı

  • ÖSYM Başkanı Ersoy ve beraberindeki heyet, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı