BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Önemli isimler ‘Cumhuriyetin Yüzyılı’ panelinde bir araya geldi

Yayın Tarihi : 25/10/2023
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) gerçekleştirilen panelde farklı yükseköğretim kurumlarından akademisyenler bir araya gelerek bilgiler verdi.

Bartın Valiliği ve Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından düzenlenen ‘Cumhuriyetin Yüzyılı’ adlı panel Kutlubey Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Siyaset, tarih, demokrasi, felsefe ve değerler üzerine alanında önemli isimlerin bir araya geldiği etkinlik geniş bir katılımcı kitlesi tarafından takip edildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Türkiye Yüzyılı vizyonuna atıfta bulunarak “Milletimizin birlik ve beraberlik içinde özgürlük ve bağımsızlık uğruna vermiş olduğu destansı mücadele sonucu elde edilen ‘Cumhuriyet’ en önemli kazanımımızdır. Bölgemizin ve dünyanın parlayan yıldızıyız. Çizeceğimiz bu yeni yüzyıl teknolojik alanda önemli başarılara imza attığımız, dünyada etkin ve donanımlı konuma sahip olduğumuz yeni şahlanış ve yükseliş yüzyılı olacaktır. Bu ideal ülkeyi bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına borcumuzdur” dedi.

BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik ise ülke olarak elde edilen kazanımların geleceğe güçlü olarak taşınması gerektiğine değinerek Türkiye Yüzyılında gençlerin önemli bir noktada olduğunu söyledi.

Çelik, “Geçmişi anlama ve anlatma bugüne ise değer katma noktasında düzenlenen bu paneli oldukça önemli buluyorum. Türkiye Yüzyılında kazanımlarımızı korumak ve yeni başarılarla taçlandırarak sürdürmek en önemli gayemiz. Bartın Üniversitesi olarak tüm bileşenlerimizle geleceğe hazırız. Henüz 15 yaşında ama dünyanın en iyileri arasında yer alıyoruz. Gençlerimizle geleceğe kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Moderatörlüğünü BARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer Baykal’ın yaptığı panelde, İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Alim Yılmaz “Cumhuriyetin Psikolojisi” başlıklı konuşmasını yaptı. Yılmaz, Orta Doğu’da yaşananlar üzerinden bir değerlendirme yaparak “Sözlerime İsrail’i kınayarak başlıyorum. Siyasal düzene sahip olmanın, politik birliğe sahip olmanın, bu birliğin huzur ve barış içinde olmasının ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu gençlerimize hatırlatmak istiyorum. Bu birliğin ve bütünlüğün kıymetini asla unutmayalım” ifadelerini kullandı.

Aynı üniversiteden Prof. Dr. Lütfullah Karaman ise “100.yılında Cumhuriyetin Orta Doğu Politikası” hakkında önemli bilgiler vererek Türkiye-Orta Doğu arasında derin bir tarih, kader olan bir coğrafya ve arka planda ortak bir kültür bağı olduğunu aktardı.

“Sivil Toplum ve Demokrasi” adlı konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, geçmişten günümüze demokrasi ve kadın hakları üzerine örnekler verdi. Çaha, “Cumhuriyet döneminin ruhu yeniliktir. Demokrasiden iki şey anlarız; bu da anayasal sistem ve halkın egemenliğe katılmasıdır. Egemenliğin halkta olmasının önemini bugün ne yazık ki başka coğrafyalarda yaşananlardan görüyoruz” diye belirterek sivil toplum ve demokrasi arasındaki ilişkiyi açıkladı.   

Panelde, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Aydın Topaloğlu tarafından “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Dini ve Felsefi Düşüncenin Gelişimi” başlıklı bir konuşma da yapıldı. Topaloğlu, “Cumhuriyetimiz bir aydınlanma felsefesi üzerine kurulmuştur. Eski öğreti ve yeni öğretilerin çatışması yaşanmıştır. Cumhuriyetimizin bu iki tartışması aslında günümüze kadar gelmiştir. Ancak toplumumuzda artık politik bilinç oturmuştur. Cumhuriyetimizin bir kazanımı olarak şu an İslam dünyasında örnek gösterilecek bir ülke konumundayız. Cumhuriyetimizin bu yeni yüzyılında güzel bir istikbal diliyorum” diyerek sözlerini bitirdi.

Soru ve cevapların alındığı program günün anısına çekilen aile fotoğrafının ardından son buldu.


SON Haberler

  • BARÜ’de kolesterol seviyesini düşürücü yeni formüller geliştirilecek

  • BARÜ, yeni veri merkeziyle daha güçlü

  • BARÜ öğrencileri görme engelliler için ‘kitaplara ses’ oldu

  • BARÜ’nün projesiyle yeni nesil teknolojilerle DHFR enzimi üretilecek

  • BARÜ’lü öğrenciler ‘Sessiz Yürüyüş’ ile insan hakları ihlallerine tepki gösterdi

  • BARÜ, Erasmus programları ile uluslararasılaşma hamlelerine devam ediyor

  • BARÜ Asya’nın en iyileri arasında yerini aldı

  • BARÜ’de mühendislik programları için akreditasyon saha ziyaretleri tamamlandı

  • ÖSYM Başkanı Ersoy ve beraberindeki heyet, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ, ‘Türkiye Patent Şampiyonları’ arasında yerini aldı