BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

‘8 Mart ve Cumhuriyet Döneminde Kadın Paneli’ gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 12/03/2020
Üniversitemiz Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘8 Mart ve Cumhuriyet Döneminde Kadın Paneli’ gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele yoğun ilgi gösterildi. Etkinlikte ilk olarak konuşan Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Birgül Koçak Oksev, erkeklerin ve kadınların birbirinden oldukça farklı olduğunu ama bu durumun eşit olmaları konusunda bir problem oluşturmadığını söyledi.

Tarihi bir perspektiften kadın hareketleri üzerine bir değerlendirmede de bulunan Koçak Oksev, “Rousseau gibi filozofların kadınlar üzerine yorumları bulunmaktadır. Bunlar birçoğu olumsuz bilgileri içermektedir. Örneğin kadınların üniversiteye gitmemeleri gibi durumları aktarmışlardır. 1968 yılında İngiltere’de kadınlar sadece ilkokul düzeyinde eğitim verilmekte, daha fazlasına izin verilmemektedir. Bunlar sadece birkaç örnek olmakla beraber buna benzer durumlardan dolayı feminist hareketler başlamıştır” dedi.

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mine Demir ise kadınların eğitim almalarının önemine vurgu yaparak, “Kadınlar, geçmişten bugüne yapılabilecek bir değerlendirme ile savaşlar, sosyal ve iktisadi durumlar göz önüne alındığında eğitim almalarının ne kadar önemli olduğu durumu ortaya çıkmaktadır. Osmanlı Devleti’nde mesleki eğitimlerin verildiği ilk kurumlar ıslahhanelerdi. Bu gibi kurslarda kadınlar mesleki becerilerini geliştirdiler ve toplumsal gelişime katkı sundular” diye konuştu.

Kadınların sadece annelik üzerinden biçimlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytül Tamer Torun da “Kadın, sadece annelik yapan değildir. Oğlan çocuğu yaramazlık yaparken, kız çocuğu dikiş yapmaz. Bu gibi daha çocukluktan itibaren yapılan karşılaştırmalar oldukça yanlıştır. Özellikle bazı dergi, kitap gibi yayınlarda bu durum böyle yansıtılarak, önemli bir yanlış yapılmaktadır. Özellikle Cumhuriyet dönemini yansıtan çocuk dergilerinde bu mantıkla yer verilen sayfaları doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un eşi Hatice Uzun ile Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Yazıcı ile birlikte akademik personel ve öğrencilerin katıldığı etkinlik, konuşmacılara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından son buldu.


SON Haberler

  • BARÜ, yeni açılan programlarıyla yarınlarımıza değer katmaya devam ediyor

  • BARÜ’de farklı yönleriyle hemşirelik mesleğinin önemi konuşuldu

  • BARÜ, ihtisaslaşan üniversiteler ile bir araya geldi

  • BARÜ’de kolesterol seviyesini düşürücü yeni formüller geliştirilecek

  • BARÜ, yeni veri merkeziyle daha güçlü

  • BARÜ öğrencileri görme engelliler için ‘kitaplara ses’ oldu

  • BARÜ’nün projesiyle yeni nesil teknolojilerle DHFR enzimi üretilecek

  • BARÜ’lü öğrenciler ‘Sessiz Yürüyüş’ ile insan hakları ihlallerine tepki gösterdi

  • BARÜ, Erasmus programları ile uluslararasılaşma hamlelerine devam ediyor

  • BARÜ Asya’nın en iyileri arasında yerini aldı