BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemizin projesiyle dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor

Yayın Tarihi : 11/10/2019
Üniversitemizin yürütücülüğünde kabul edilen TÜBİTAK Projesi kapsamında, böbrek yetersizliğine veya kanser kemoterapisine bağlı anemilerin (kansızlık) tedavisinde kullanılan bir protein(EPO)’nun farklı yöntemlerle üretilerek, medikal biyoteknolojideki dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.  

Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Arş. Gör. Rızvan İmamoğlu’nun yürütücülüğünde hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek projeler arasında yer aldı. TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı kapsamında hazırlanan  “Rekombinant İnsan Eritropoietinin E. coli Ekspresyon Sisteminde Çözünür Formda Eldesi, Saflaştırılması ve Karakterizasyonu” başlıklı projede, İstanbul Üniversitesi’nden Arş. Gör. Özlem Kaplan ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Arş. Gör. Dr. Sema Bilgin ise araştırmacı olarak yer alıyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla Eritropoetin (EPO)’in çözünür bir formda yüksek miktarda üretilmesi hedefleniyor. Böylece, proje ile Türkiye’nin öncelikli alanları içinde yer alan medikal biyoteknolojideki dışa bağımlılığının azaltılmasına katkıda bulunulacak.

Ülkemizin öncelikleri göz önünde bulundurularak hazırlanan proje dolayısıyla çalışma ekibini tebrik eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversite olarak bölgemizden başlayarak ülkemizin öncelikleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Proje kültürünü daha da yaygınlaştırmayı hedeflerken, bu önceliğimizi her zaman vurguluyor ve akademisyenlerimizi teşvik ediyoruz. Bu doğrultuda, kabul edilen bu projemiz ile böbrek yetersizliğine veya kanser kemoterapisine bağlı anemilerin (kansızlık) tedavisinde kullanılan bir protein(EPO)’nun farklı yöntemlerle elde edilmesi hedeflenmektedir. Böylece ithal olarak tedarik ettiğimiz bu proteini yerli imkânlarla elde etmiş ve bu alanda dışa bağımlılığımızı azaltmış olacağız. Bu düşüncelerle öğretim elemanımız Arş. Gör. Rızvan İmamoğlu başta olmak üzere emeği geçenleri tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.     

SON Haberler

  • BARÜ’de “10. Öğretmenim Şenliği” gerçekleştirildi

  • BARÜ’lü araştırmacı Dr. Çağlar’a, Genç Araştırmacı Ödülü

  • BARÜ, dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında

  • BARÜ, yeni açılan programlarıyla yarınlarımıza değer katmaya devam ediyor

  • BARÜ’de farklı yönleriyle hemşirelik mesleğinin önemi konuşuldu

  • BARÜ, ihtisaslaşan üniversiteler ile bir araya geldi

  • BARÜ’de kolesterol seviyesini düşürücü yeni formüller geliştirilecek

  • BARÜ, yeni veri merkeziyle daha güçlü

  • BARÜ öğrencileri görme engelliler için ‘kitaplara ses’ oldu

  • BARÜ’nün projesiyle yeni nesil teknolojilerle DHFR enzimi üretilecek