BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 9 farklı ülkeden projeler sergilenecek

Yayın Tarihi : 29/10/2024

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 7-8 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştireceği 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarına 9 farklı ülkeden ve Türkiye’nin 35 ilinden yüzlerce başvuru yapıldı.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 2017 yılından bu yana yoğun bir katılımla düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarında bu yılda rekor bir başvuru yapıldı. Farkındalığı artırarak gençlerin geleceği şekillendirecek gelişmelere odaklanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyonda 9 farklı ülkeden ve Türkiye’nin 35 ilinden araştırmacılar projeleriyle katılım gösterdi. BARÜ ile birlikte Azerbaycan’dan Hazar Üniversitesi ile Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Bosna Hersek’ten Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Malezya’dan Putra Üniversitesi ve Özbekistan’dan Semerkand Devlet Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi paydaşlığında gerçekleştirilecek etkinlik 7-8 Kasım 2024 tarihlerinde kapılarını bilim ve teknoloji tutkunlarına açacak.  

Bu yıl ilk defa uluslararası ölçekte düzenleniyor

BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında başvuru süreci tamamlanarak ön değerlendirme sonuçları açıklandı. İlk defa bu yıl uluslararası ölçekte düzenlenen yarışmalara Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna Hersek, İran, Kazakistan, Kolombiya, Kırgızistan, Malezya ve Özbekistan’dan proje başvuruları yapıldı. Türkiye’nin 35 farklı ilinden başvuruların yapıldığı yarışmalarda, 47 üniversite, 30 lise, 10 kurum ve kuruluş ile Ar-Ge Merkezinden toplam 403 proje gönderildi.

Bartın, Semerkant, İstanbul, Zonguldak, Bursa, Kayseri…

TÜBİTAK Proje Pazarları Destekleme Programı (1503) kapsamında da desteklenen etkinliğe en fazla başvuru Bartın’dan yapıldı. Bartın’ın ardından Özbekistan’ın Semerkant şehrinden en fazla başvuru yapılırken; bu şehirleri İstanbul, Zonguldak, Bursa, Kayseri, Adana, Ankara, Kırşehir ve İzmir takip etti. Ayrıca 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarına yurt içi ve yurt dışından 10 kurum ve kuruluş ile Ar-Ge merkezinden de başvuru yapıldı.

En fazla başvurunun yapıldığı kurumlar arasında yurt dışından üniversiteler var

Türkiye’nin en fazla öğrenci projesi üreten yükseköğretim kurumları arasında yer alan BARÜ’nün en fazla başvuru yapılan yükseköğretim kurumu olduğu 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında ikinci sırada Semerkand Üniversitesi yer aldı. Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi en fazla başvuru yapılan kurumlar arasında üçüncü sırada yer alırken; bu üniversiteyi sırasıyla Erciyes Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve İran’dan Tebriz Üniversitesi izledi.

Ayrıca etkinliğe Azerbaycan’dan Khazar Üniversitesi ve Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Kazakistan’dan Atyrau Petrol ve Gaz Üniversitesi, Kolombiya’dan Bogota Üniversitesi ve Rosario Üniversitesi, Kırgızistan’dan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Malezya’dan Malaysia Putra Üniversitesi,  Bosna Hersek’ten Uluslararası Sarajevo Üniversitesinden de başvurular alındı.

Lise kategorisinde 30 okuldan başvuru yapıldı

Temel Araştırma Alanı Kategorisi ile birlikte Lise Kategorisinden de başvuruların yapıldığı 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında, en fazla proje Bursa BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi ve Bursa Gemlik Fen Lisesinden geldi. Bu okulları sırasıyla İstanbul Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bartın Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Uşak Fen Lisesi, Bartın Bilim ve Sanat Merkezi, Bartın Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Pertevniyal Lisesi, Zonguldak Çaycuma TSO Fen Lisesi ve Bartın Deneyap takip etti.

Ortak yarınlarımıza değer katacak projeler

BARÜ’nün “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” ihtisaslaşma alanı odağında düzenlenen proje pazarında 13 farklı temada 403 proje başvurusu yapıldı. Yurt içi ve yurt dışından gönderilen projelerde en fazla başvuru 63 projeyle “Katmanlı Üretim”, 58 projeyle “Kimyasal Teknolojiler” ve 49 projeyle “Bulut Teknolojisi” kategorilerine oldu.

Öte yandan “Büyük Veri ve Analitik” kategorisinde 41, “Simülasyon” kategorisinde 32, “Dijital Dönüşüm” kategorisinde 31, “Yatay ve Dikey Sistem Entegrasyonu” kategorisinde 29, “Enerji Teknolojileri” kategorisinde 24, “Otonom Robotlar” kategorisinde 23, “Akıllı Teknolojiler” ile “Sürdürülebilir Çevre ve Şehircilik” kategorilerinde 12 ve “Siber Güvenlik” kategorisinde ise 11 proje başvurusu yapıldı.

Proje sahipleri sektör temsilcileriyle bir araya getirilecek

Ortak yarınlarımız için bilim ve teknoloji temelli kalkınmaya katkı sunmanın hedeflendiği festivalde projeler iki gün boyunca sergilenecek. Eğitimin farklı kademelerinden ziyaretçilerin projeler hakkında bilgi alabileceği etkinliklerde proje sahipleri ve sektör temsilcileri de bir araya getirilecek. Böylece fikirden ürüne giden süreçte hazırlanan projelerin iş insanları tarafından finanse edilmesi ve çeşitli bağlantılarla projelerin katma değeri yüksek ürüne dönüşmesi için de ortam oluşturulacak.

“Daha güçlü yarınlar için aynı çatı altında buluşacağız”

Bilim ve teknoloji festivaline gösterilen ilginin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Tüm faaliyetlerimizin merkezine ‘insanı’ alıyor, paydaşlarımızla birlikte büyük gayret gösteriyoruz. Bölgesel odaklı çalışmalarımızla önemli başarılara imza atıyor, ülkemizin gelişimine değer katıyoruz. Heyecanımızı tüm Türkiye ile paylaşmak için Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleriyle ‘Benim de bir fikrim var’ diyenleri Üniversitemiz çatısı altında bir araya getiriyoruz. Bu doğrultuda 7-8 Kasım 2024 tarihlerinde BARÜ Kutlubey Yerleşkesinde gerçekleştirilecek festivalimize bilim ve teknoloji tutkunu herkesi davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“Kazanımlarımızı sürdürülebilir şekilde yarınlara aktarmayı hedefliyoruz”

Rektör Uzun, bilim ve teknoloji festivalini bu yıl uluslararası olarak düzenlemelerinin mutluluğunu yaşadıklarını da kaydederek “Kazanımlarımızı iş birliği ve güç birliği içerisinde yarınlara aktarmak hedefiyle hareket ediyoruz. İnanıyorum ki gerçekleştirilecek etkinliğimizle birlikte sunulan projeler ilgili sektör temsilcilerinin de dikkatini çekecek ve projelerin yüksek katma değerli ürünlere dönüşümü gerçekleştirilebilecektir. Bu düşüncelerle ortak geleceğimizi inşa ve ihya etme yolunda bizlere rehberlik eden, teşvikleri ile bizleri yüreklendiren ve geliştiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Çalışan, üreten ve ürettiğini insanlığın hizmetine sunan bir üniversite olma yolunda elde ettiğimiz başarılarda bize yol arkadaşlığı yaparak teşvik eden Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize de teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.



Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan / Grafik: Öğr. Gör. Şahin Dursun

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • Rektör Uzun: Daha güçlü Türkiye yolunda paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz

  • BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 1 gün 24 saatten fazla

  • BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarını 15 bini aşkın kişi ziyaret etti

  • Rektör Uzun’a Özbekistan’da ‘Fahri Profesör’ ünvanı verildi

  • BARÜ ile Özbekistan arasında eğitimin her aşamasında köprüler kuruluyor

  • BARÜ öğrenci kulüplerinin 2 projesine ÜNİDES’ten destek

  • Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sürdürülebilirlik Raporu - 2024 yayımlandı

  • Büyük Önder Atatürk, BARÜ’deki törenle anıldı

  • Rektör Uzun’dan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü mesajı

  • BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 9 proje ödüllendirildi