Üniversitemizdeki Egitimlerde “Robot Hasta” Dönemi

Yayın Tarihi : 27/01/2016

Üniversitemiz Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), egitimlerinde “robot hasta” kullanmaya basladi. Böylece Ilk ve Acil Yardim Programi ögrencileri, ileri teknoloji hasta simülatörüyle deneyime dayali ögrenme imkânina kavustular. SHMYO Müdürü Doç. Dr. Ibrahim Tümen, gelisen teknolojiyle birlikte egitimde çitanin yükseldigini belirterek robot hastalarla verilen egitimin ögrenciler için esi bulunmaz bir firsat oldugunu söyledi. Türkiyede simülatörlü egitimin sadece 3 üniversitede bulundugunu da kaydeden Tümen, “Derslerimizde robot hastalar kullanmamiz, ögrencilerimize deneyime dayali bir ögrenme imkâni sunuyor. Bu egitimlerde ögrencilerin kendilerine olan güveni artmakla birlikte mesleki bilgi ve becerilerine de katki sagliyor. Ögrencilerimiz gerçek bir vaka ile karsilasiyormus gibi sanal ortamda klinik yeterliliklerini artirmis oluyorlar. Insan özellikleri tasiyan bu robot hastayi kullanan Türkiyede üç devlet üniversitesinden biriyiz. Ön lisans programlarinda kullanan ise tek üniversiteyiz.” dedi.

“Robot Hasta” Ilaç Aliyor, Nefes Aliyor, Konusuyor…

men, robot hastanin ileri teknoloji ürünü oldugunu da ifade ederek “Derslerimizde kullandigimiz simülatör, ileri teknoloji içeren özelliklerle donatilmistir. Insana özgü özellikleriyle damarindan kan alinabiliyor, serum takilabiliyor. Kalbe ait tüm anormal ritimleri ekranda izleme firsati veriyor. Robota 73 ilaç verebiliyor ve bu ilaçlara tepki alabiliyorsunuz. Ayrica robota kalp masaji yapilabiliyor, damarlarinda kan dolasimi oluyor, öksürebiliyor, konusabiliyor. Daha birçok özelligiyle hasta bir insan hissi yaratiyor. Bu da egitim ve ögretimin olabildigince faydali olmasini sagliyor.” diye konustu.