BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Necip Fazil, Bartin Üniversitesinde Anildi

Yayın Tarihi : 25/05/2015

Necip Fazil Kisakürek dogumunun 111. yilinda Bartin Üniversitesi Edebiyat Kulübü tarafindan düzenlenen programla anildi. Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen “Magrur Öfke: Necip Fazil” adli konferansta konusan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, siirin Türk edebiyatindaki yerinden bahsetti. Rektör Kaplan, her insanin sair olamayacagini, ancak siir sever olabilecegini belirterek, “Herkes potansiyel birer sairdir. Bir müddet sonra birileri gerçekten sair oldugunu görür, yola devam eder ve eserler meydana getirir. Bu ona taninirlik getirir. Ancak bazilari da bu ugrasinin geçici bir heves oldugunu görür ve bu ise devam etmez. Bununla beraber, bir vaka olarak siirle örülen dünya, insanoglunun ruhunda hep devam eder. Çünkü siirsel duyarlilik aslinda bize insan olusumuzu hatirlatiyor. O bakimdan sair olamayabiliriz, ama iyi bir siir dinleyicisi olabiliriz. Iyi bir siir elestirmeni olabiliriz.” dedi.

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Raöazan KAPLAN

Sair-yazar Metin Önal Mengüsoglu ise Necip Fazil Kisakürek ile ilgili konusmasina baslamadan önce Anadolu cografyasinda siirin önemini anlatti. Mengüsoglu, “Anadolu cografyasina yerlesen toplumumuz, fetihlerle mesgul oldugu için Müslüman toplumu genellikle askerlikle mesgul olmustur. Bu nedenle toplumuz askerligi iyi ögrenmistir. Diger meslekler Müslüman olmayan toplumlara terk edilmistir. Bu nedenle fetihlerle mesgul olan toplumumuz, hep bir galip ruhun sahibiydi. Bu galip ruha sahip olmalarina ragmen bütün hayatlari hep vuslatlarla ve hasretlerle geçmistir. Hayatini bu sekilde sürdüren halk, siire ve türküye daha çok ihtiyaç duymustur.” diye konustu.

Mengüsoglu, programda Necip Fazil Kisakürek’in hayatindan kesitler anlatarak, edebi kisiligi hakkinda da önemli bilgiler verdi. Necip Fazil Kisakürek’in deha denilebilecek biri oldugunu kaydeden Mengüsoglu, “Necip Fazil çok zeki bir insandi. Ayni zamanda hazircevap biriydi. Kendisinin deyimiyle, 8 kelimeden 64 cümle kurabilecek kadar kabiliyetliydi. Benim dönemimde yasayanlarin ondan etkilenmesi gayet dogaldir.” seklinde konustu.

Necip Fazil Kisakürek’in Batili tarzda edebiyat yaptigini da ifade eden Mengüsoglu, “Necip Fazil, Bati’nin hem sembolizmini hem de felsefesini edebiyatimiza tasiyan ilk kisidir. Bizim siirlerimiz tasavvufi bir nitelik tasirken, o ilk defa nefsi ben olarak edebiyatimiza tasimistir. Necip Fazil’in ‘ben’i konu edinen siirlerinin edebiyatimizda bir benzeri daha yoktur. O bize, edebiyata, siire yeni bir soluk getirmistir.” dedi.

Konferansta ayrica Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ögrencileri tarafindan Metin Önal Mengüsoglu’na ait “Son Ali” ve “Kardesime Mektup” adli siirler de okundu.