BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Toplumsal Cinsiyet Esitligi Konusuldu

Yayın Tarihi : 05/05/2015

Bartin Üniversitesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen panelde ögretim üyeleri ve avukatlar toplumsal cinsiyet esitligini tartisti. Panelin oturum baskanligini yapan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selma Çelikyay, saglikli toplum yapilarinin var olabilmesi için saglikli bireylerin olmasi gerektigini belirterek, toplumsal cinsiyet esitliginin hukuksal düzenlemelerde de yer aldigini söyledi.

Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Tarhan, toplumsal cinsiyet esitligi konusunu ele aldi. Tarhan, toplumsal cinsiyetin sosyal hayatta kadin ve erkege verilen roller oldugunu kaydederek, “Cinsiyet farkliligi kromozomlardan, hormonlardan, üreme fonksiyonlarindan ve vücut yapisindaki farkliliklardan olusuyor. Bunlar bizi kadin ve erkek yapmasina ragmen, bizi farkli kilmasina ragmen, bizim esit olmadigimiz anlamina gelmiyor” dedi.

Toplumsal cinsiyet esitsizliginin mekâna yansimalarini konusunda konusan Orman Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sebahat Açikgöz, kentlerin toplumsal cinsiyet esitligine duyarli sekilde olusturulmasi gerektigini ifade ederek, “Kent içerisinde erisilebilir mekânlarin çogu erkeklere yönelik. Burada temel sorun cinsiyet esitligine duyarli aktivite olanaklarinin noksanligidir. Bunu kent planlamalarindaki vizyon eksikligi doguruyor. Bunlar dikkate alinarak genis bir vizyonla kentler cinsiyet esitligi gözetilerek planlanmalidir” diye konustu.

Bartin Barosu Kadin Hukuku Komisyonu avukatlar da toplumsal cinsiyet esitligiyle ilgili kisilerin haklari ve sinirlari üzerinde sunumlar yapti. Avukat Serpil Yalçin “Siddet ve Türleri”, Avukat Gülsah Arslan “Aile Düzenine Karsi Suçlar”, Avukat Tugçe Gözde Yurtbay “Erken ve Zorla Evlendirmeye Karsi Ne Yapilabilir?”, Avukat Sengül Aydogdu “Cinsel Haklar ve Cinsel Suçlar”, Avukat Sanem Çöme “Özel Hayatin Gizliligi ve Bilisim Suçlari” konularinda bilgiler verdi.

Panele, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve esi Hacer Kaplan, Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu’nun esi Nilgün Azizoglu, Vali Yardimcisi Murat Karasu’nun esi Yildiz Karasu, Rektör Kaplan’in Amasra Kaymakami Kadir Taner Eser’in esi Neslihan Eser, Bartin Baro Baskani Avukat Ferhat Parlatir, akademik personeller, avukatlar ve ögrenciler katildi.