BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Engellilerin Sorunlari Konusuldu

Yayın Tarihi : 12/05/2015

Engelsiz Bartin Üniversitesi Koordinatörlügü tarafindan “Engelliler Haftasi” nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Bartin Üniversitesi konferans salonunda gerçeklestirilen ilk etkinlik kapsaminda engellilerin sorunlari tartisildi. Engelsiz Bartin Üniversitesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sinem Tarhan, “Engeliler Haftasi nedeniyle düzenledigimiz etkinliklerle engelli arkadaslarimizin yaninda olmaya çalisiyoruz. Onlarin sorunlarini dile getirip çözüm arayislarina isik tutmak istiyoruz.” dedi.

 

Engelsiz Bartin Üniversitesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sinem Tarhan

“Insanlara Insanliga Yarasir Davranmaliyiz”

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise engellilerle ilgili sorunlarda toplumun her kesiminin sorumlu oldugunu kaydederek, engellilerle ilgili sorunlari çözme noktasinda ülkemizde iyilesmeler oldugunu söyledi. Rektör Kaplan, engellilere saygi gösterilmesi gerektiginin de altini çizerek, “Insanoglu, iradesi disinda kalan hiçbir seyden sorumlu degildir. Dolayisiyla engellilerimizi ayiplama gibi konulari hos karsilamiyoruz. Insanoglu, yaratilan her sey gibi azizdir. Dolayisiyla her insana bu suurla yaklasmak gerekmektedir. Asil olan karsimizdaki insana, insanliga yarasir sekilde davranmaktir.” diye konustu.

 

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan

“Halkin Yüzde 70’i Engelli Komsu Istemiyor”

Egitimde Görme Engeliler Dernegi (EGED) Baskani Emre Taskin da konusmasinda engellilerin sorunlarina yer verdi. Taskin, “Engelliler kimi zaman okullara kayitlari yapilmayarak, kimi zaman ise alinmayarak, kimi zaman da toplu tasima araçlari onlari da kapsayacak sekilde yapilmayarak esit bireyler olarak temel haklarindan mahrum birakilmaktadirlar. Temel haklarindan toplumun diger bireyleri gibi faydalanamadiklari için ayrimciliga ugramaktalar. Bu tabloyu ortadan kaldirmak, Anayasa’nin esitlik ilkesini etkin bir biçimde hayata geçirmek için toplumun tüm bireylerinin, sivil toplum kuruluslarinin, kamu kuruluslarinin harekete geçmesi gerekiyor.” seklinde konustu.

Taskin, Basbakanlik Özürlüler Idaresi tarafindan yapilan arastirmaya da konusmasinda yer vererek, “Yapilan arastirmaya göre engellilerin yüzde 65’i tanimadiklari kisilerin alayina maruz kalmaktadir. Yüzde 42’si kamu görevlilerinin kötü muamelesiyle karsilasmaktadir. Engellilerde toplumsal yasama katilim yüzde 51 iken, engellilere ayri okul yaptirilmasini isteyenlerin orani yüzde 58 civarindadir. Yapilacak asansörlerin maliyetinin yüksek olmasi ve bina girislerindeki rampalarin bina estetigini bozmasi nedeniyle toplumun yüzde 70’i ise ortopedik engelli komsusunun olmasini istemiyor.“ ifadelerini kullandi.

 

Egitimde Görme Engeliler Dernegi (EGED) Baskani Emre Taskin

Engelliler Siir Okudu, Müzik Dinledi

Engelliler Haftasi etkinlikleri kapsaminda Bartin Üniversitesinde okuyan engelli ögrenciler siir okudu. Bunlardan Türkçe Ögretmenligi 1. sinif ögrencisi Mücahit Eren Yolartiran “Ihlamurlar Çiçek Açtigi Zaman”, Sefa Muhammed Eren ise “Sehrazat” adli siiri okudu. Ardindan Bartin Üniversitesi ögrencileri tarafindan kisa bir müzik dinletisi verildi. Etkinlikler Orman Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü ögrencilerinin Engelliler Haftasi’yla ilgili hazirladiklari poster sergisinin ardindan son buldu.

Etkinliklerde ögrenciler tarafindan Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Azize Toper Kaygin’a, önünde “Engelsiz Yasam Için El Ele” yazan tisört hediye edildi.