BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Bartin Üniversitesinde Düzenlenen Baskanlik Sistemi Konferansina Yogun Ilgi

Yayın Tarihi : 13/05/2015

Bartin Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi tarafindan düzenlenen “Türkiye’de Hükûmet Sistemleri ve Baskanlik Sistemi” adli konferans yogun ilgi gördü. Konferansin açilis konusmasini yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, önemli konulara ögrencilerin ilgi göstermesinin sevindirici oldugunu söyledi. Rektör Kaplan, ”Ülkemizde çok tartisilan bir konuda bir konferans gerçeklesiyor. Insanlarin farkli düsünceleri olmasi ve bu dogrultuda fikir beyan etmeleri mümkündür. Eger hepimiz ayni düsünseydik insanlik gelismezdi. Bu bakimdan burada konusacagimiz seyler bizim baskanlik sistemiyle ilgili konuyu yeniden düsünmemize, fikir üretmemize yardimci olabilir.” dedi.

Gerçeklestirilen konferansa konusmaci olarak katilan TBMM Arastirma Hizmetleri Dairesi Baskani Doç. Dr. Ahmet Yildiz ise dünya üzerindeki sistemlerden örnekler vererek bu sistemlerin isleyisi hakkinda bilgiler verdi. Yildiz, daha sonra Türkiye’deki mevcut parlamenter sistemden bahsederek, “Gensoru, genel görüsme, arastirma önergesi, sorusturma önergesi, arastirma komisyonlari, yazili ve sözlü önergeler yoluyla parlamenter sistem denetlenmektedir. Ancak bu denetleme sistemleri daha çok muhalefet yoluyla kullaniyorsa ve hükümet mensuplari tarafindan kullanilmiyorsa o zaman parlamenter sistemin sekil degistirdigini görüyorsunuz. Bu durumda parlamenter sistemde yasama organiyla yürütme organi karsi karsiya degil, aslinda iktidarla muhalefet karsi karsiya kalmistir.” seklinde konustu.

“Çözüm Süreci Baskanlik Sistemiyle Kolaylasir”

Yildiz, konusmasinin ardindan katilimcilarin sorularini cevapladi. “Çözüm süreci baskanlik sisteminden nasil etkilenir?” sorusuna Yildiz, “Çözüm süreci dünyada birkaç örnegi olan çok zor bir süreçtir. Bu açidan bu süreçlerde ortaya çikan iradenin sürekliligi, güçlülügü büyük önem tasimaktadir. Kirilgan bir irade böyle bir süreci yönetemez ve götüremez. Dolayisiyla saglam bir siyasi iradeyi temsil etmesi açisindan baskanlik sistemi, çözüm sürecini çok daha fazla kolaylastiran bir nitelige sahiptir diyebiliriz. Ancak parlamenter sistem içerisinde iktidar biraz kirilgan hale geldiginde, daha da kötüsü koalisyonlu bir yapi ortaya çiktiginda bu tür süreçleri götürmek imkânsiz denecek kadar zordur.” diye yanit verdi.

Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, konferansin ardindan Doç. Dr. Ahmet Yildiz’a Bartin’in yöresel tel kirma tepsisi hediye etti. Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Said Kingir’in tesekkürlerinin ardindan ise konferans son buldu.